Misteri Nusantara

by ibnu yusof


Abang Rahmat Abu Nong


Siapakah jejaka tampan yang dipublishkan dalam blog ini? Apakah kaitannya dengan diri saya?apakah pekerjaannya?apakah hobinya?Jika anda ingin mengenalinya dengan lebih dekat, tunggu saya abes exam hari isnin ni dan insya Allah saya akan ceritakan kepada anda semua siapakah dia... =)Jam menunjukkan 4:06 am. Sebentar lagi akan subuh. Kalau nak diikutkan jadual saya pada hari ini, kira-kira 17 jam lagi saya akan berada diawangan untuk kembali menuju ke negaraku yang tercinta MALAYSIA. Berikut adalah jadual penerbangan yang saya dapat dari kakak saya:

Departure from Jeddah : 9.00 pm (Thursday)

Arrival at KLIA : 11.00 am (Friday)

From KLIA to Terengganu : 2.50 pm (Friday)

Arrive at Terengganu : 3.45 pm (Friday)

Terima kasih kepada kakak saya Norul Akmal binti Mohd Yusof kerana bersungguh-sungguh membantu saya utuk menukar penerbangan saya dari 23 jun ke 24 jun.

Kenapakah saya ingin menukarkan penerbangan saya dari hari rabu kepada hari khamis? Adakah kerana saya tidak teringatkan keluarga dikampung? Ataupun sememangnya saya tidak mahu pulang ke kampung? Tidak… tidak sama sekali perasaan sebegitu wujud didalam hati ini. Mana mungkin anak kelahiran bumi Terengganu ini melupakan dan tanah tempat kelahirannya. Mana mungkin seirang anak yang masih mempunya ibubapa yang amat menyayangi dan merinduinya tidak mahu kembali kepangkuan mereka. Kalau begitu apakah sebabnya?

Anda ingat tak yang saya pernah bercerita mengenai sakan saya? Kalau silap saya waktunya lebih kurang begini juga. Waktu hamper untuk saya kembali ke tanah air. Tak apa… kalau belum baca ataupun berminat untuk membaca dan mengetahui boleh klik disini.

Kisah bermula…

“Sah! Jom kite gi tepoh tiket balik kat TAYYAR (travel agency). Kite tepoh awal-awal dok bolok arok ngak dengan orang lain. Kekgi kalu tepoh lepas cuti sem ni mesti ramai orang berebut. Jadi baik kite tepoh terus leni” ujar nawi kepada aku dengan penuh keyakinan. Dan memang benar kata-kata nawi itu. Sememangnya selepas habis sahaja cuti pertengahan sem, kedai tayyar dipenuhi dengan berbagai-bagai jenis bangsa dan warna.

Alhamdulillah, nasib baik aku dengor cakap nawi tu. Kalau tak dengar memang kompem aku akan turut sama bergelut dengan mereka-mereka yag lambat membuat tempahan dan aku akan turut sama menunggu giliran bersama . yang amat menyakitkan hati dan memang menjadi kebiasaan bangsa Negara yang saya berada ini lakukan ialah potong barisan. Mereka tak pernah nak mengendahkan orang-orang yang baik seperti saya ini duduk beratur dan menunggu giliran. Yang mereka tahu… aku Saudi dan aku nak cepat. Orang lain? Aku tak peduli. Begitulah sikap jual ikan yang masih kuat didalam diri mereka ini. Tak mengapa, kita tinggalkan cerita pasal mereka-mereka ini.

Setelah berlaku sedikit masalah diantar kami dan seorang pegawai HEP yang menguruskan tiket, Alhamdulillah tiket berjaya dikeluarkan dan aku dan nawi mendapat tiket 23 jun 2010. Selang beberapa hari, kami menghadapi final exam dan seperti biasa jugak aku tak dapat nak fokuskan sangat dengan exam kerana jiwa ku sudah di Malaysia. Semakin hari ingatan ku kepada Malaysia semakin kuat dan semakin lama tumpuan ku kepada exam semakin menghilang. Alhamdulillah exam berjaya diselesaikan dengan baik.

Persediaan untuk pulang masih belum complete dan masa semakin hampir ke penghujung. Kekalutan mula berombak didalam fikiran ku. Memikirkan masih banyak barangan yang belum dibeli. Kotak yang masih belum dicari dan berbagai-bagai lagi.

Kalau aku tukar tiket lambat sehari pon takpe kot?

Aku mula memikirkan untuk menganjak tarikh kepulangan ku. Dan semakin lama hatiku semakin kuat berkata demikian. Seperti ada apa-apa yang akan berlaku.. begitulah mengikut firasat sufi ku.(perasan je ni).

Berbetulan beberapa hari yang lalu aku melepak bersama-sama abang khuz sambil-sambil tengok bola gelas dunia, aku bertanya kepada abang khuz “ kaki la balik bile abang khuz? Abang khuz menjawab 24 jun.. oooo… ana 23 jun ni doh. Beza sehari jelah. Kalau camtu ana tukar flight lah. Ana balik 24 jugok lah. Boleh teman kak ila (sedang sarat mengandung dan balik untuk deliver baby di Malaysia). Laju je mulut ku menuturkan kata-kata itu seolah-olah aku sudah merancang untuk berbuat demikian. Alas an ku untuk pulang lambat semakin kuat. Mungkin inilah sebabnya Allah gerakkan hati ku untuk bertukar tarikh penerbangan. Aku sememangnya kalau boleh akan cuba menolong sedaya upaya aku jika keluarga abang khuz ini berada didalam satu siatuasi yang aku agakkan aku patut menolong mereka, walaupon mereka tidak meminta pertolongan dari ku. Sebab mereka adalah keluarga kedua ku selepas kelurga ku di Malaysia. Kepada abang khuz dan kak ila aku banyak mengadu masalah, berbincang dan mendapat nasihat-nasihat yang berguna. Aku sangat beruntung mengenali keluarga ini. Aku rasakan tak salah untuk menukarkan tarikh kerana ingin menolong orang lain. Kalau aku sebagai suami, isteri yang sedang mengandung 7 bulan,nak balik ke Malaysia dengan menaiki pesawat selama 8 jam hanya bersama dengannya anak bongsu berumur 8 tahun.. memang wajib bagi aku untu bimbang. Walaupun tak ditunjukkan kepada sesiapa, tapi aku yakin memng itulah perasaan abang khuz pada ketika itu. Semoga dengan pertolongan aku yang kecil ini walaupun hanya sebagai peneman, dapat melegakan hati abang khuz.

Aku membulatkan tekad. Dan selepas memohon restu ibuku di kampung, aku mintak tolong kak ma untuk tukarkan tarikh penerbangan ku kerana keluarga sebelah abang ipar ku ade yang keje dengan MAS. Alhamdulillah Berjaya.

Allah maha pengasih lagi penyayang. Rupa-rupanya bukan itu sahaja sebabnya hatiku digerakkan untuk menukar tarikh.

Pagi tu aku makan dengan nawi kat kudu.. tiba-tiba nawi berkata “eh sah! Tadi hasan cari mu. Dia kata sakan nak pindah”… bagai nak luruh hati ku mendengar kata-kata nawi. Terus aku telefon hasan tapi tak berjawab. Aku telefon sulaiman kemboja dan berita itu disahihkan. Memang berita ini lambat disebarkan.universiti lambat mengeluarkan arahan. Terbayang diruang mataku kitab-kitab yang bertimbun-timbun didalam bilikku. Bahang kekalutan mula terasa. Semuanya duk bercampur aduk dalam kepalaku. Kat mana nak letak kitab? Sempat ke nak kemas sedangkan 2 hari lagi dah nak balik? Boleh ke…? Ade ke…? Semua soalan keluar dalam masa yang sama. Akhirnya jam di tengah jalan.

Alhamdulillah dengan pertolongan dari sahabat-sahabat terutamanya abang khuz maka aku dapat selesaikan segalanya dengan jayanya. Sebab tu lah seperti yang aku katakan tadi aku tak kesah untuk menolong abang khuz dan keluarganya tak kira msa dan ketika dan sekadar kemampuan kerana abg khuz tak pernah menolak untuk membantu sahabat-sahabatnya yang didalam kesusahan. Suatu sikap yang amat perlu ada dalam diri kita sebagai muslim.. terima kasih banyak-banyak abg khuz.

Waktu berlalu dan berlalu, kurang 16 jam lagi untuk aku tinggalakn bumi yang penuh barakah ini. Segalanya sudah selesai. Masalah asrama, beli barang n packing segalanya dah selesai. Cuma sekarang ni yg dibimbangkan ialah extra kilo… semoga dipermudahkan insya Allah.

Insya Allah entri seterusnya akan di update di bumi Malaysia. Ade cerita best yang akan saya ceritakan… nak tahu apakah dia? Tungguuuu…Sampai berjumpa lagi dilain hari..

wassalam.

*****

Kita kembali kepada cerita disebalik gambar. Siapakah lelaki hensem tampan macho bergaya ini? Hehe… inilah dia abang rahmat abu nong yang sentiasa ade kat crisis room. Dan kalau anda semua nak kenal… nilah satu-satunya silent reader saya yang datang umrah n datang berjumpa dengan saya… bangganya…hehehe…ade jugak rupanya silent reader saya ni ye. Abg rahmat ni kerjanya bahagian komunikasi. Dan antara kerjanya ialah menge ‘cek’ blog-blog yang sedang bertebaran dialam siber. Memerhatikan dan menganalisis data dan cerita dalam blog tersebut.. Ingat tak pasal blog yang menghina almarhum sultan johor aritu? haaa... Abg rahmat nilah yang pergi tangkap orang tu… Berdebar jugak dengar cerita ni. Kot-kot lah ade yang saya tulis dalam mengganggu ketenteraman awam. Hehe. Banyak benda yang dapat saya berkongsi dengan abg rahmat ni.walaupun baru berumur awal 30-an beliau amat berbakat dan berkarisma. Dan Alhamdulillah semsa datang umrah beliau baru sahaja mendapat surat untuk kenaikan pangkat. Alhamdulillah. Saya doakan semoga abang semakin maju jaya dan Berjaya didunia dan akhirat. Insya Allah ade rezki kite jumpa kat airport nanti…

Wallahu’alam.


1 comments:

DARUL NAIM TRAVEL AND TOUR'S SDN.BHD said...

salam
semoga dipermudahkan semuanya dik.... banyak2an bersabar

Post a Comment